Kun paperimiehet lakkoili viime kesänä syistä joiden järkevyys jäi itselle vähän hämärän peittoon  mietin minä omassa pienessä pääkopassani että mihin kaikkiin lakko lähitulevaisuudessa vaikuttaakaan. Eihän niin laaja ja pitkäaikainen lakko voi olla jättämättä rumia arpia.

Lähdetään siitä että paperitehtaat ovat oletettavasti tehneet omistajilleen hyvää tulosta iät ja ajat. Tulee tilanne jossa vaaditaan muutoksia, sillä kilpailu kiristyy ja Suomi häviää tuotannon tehokkuudessa, hinnassa ja laadussa Saksalle 10-0. Koneet on pystyttävä pitämään käynnissä ilman kalliita seisokkeja. Tässä vaiheessa käsittämättömän hyvälle totutetut paperimiehet nostavat ahterinsa toisaalla työpaikan saunan lauteilta, toisaalla ergonomisesti muotoilluilta konttori/lepotuoleilta ja ottavat ja älähtävät kovaa ja korkealta. Kyseessä on leppoisat päivät joulun ja juhannuksen kieppeillä. Tahtoohan jokainen paperimies lastata oman moottoriveneensä rauhassa olutkoreilla ja ruokakasseilla jo ajoissa ennen juhannusta ja joulunakin on töissä vain taksimiehet, tarjoilijat ja sairaanhoitajat. Ja toimittajat, palomiehet, osa myyjistä ja iso osa henkilöliikenteen väestä. Ja vielä: poliisit, viihdetaiteilijat, papit, kanttorit ja kokit. Portsarit, tiskijukat ja baarimikot. Siivoojat. Liikuntahallien henkilökunta. Pikaruokapaikkojen orjatyövoima. Miksi ihmeessä se on yhdelle ammattiväelle niin vaikeaa hyväksyä että pitää taistella viikosta toiseen? Vai oliko sittenkin kyse viime kesän pidennetystä kesälomasta?

Nyt kun UPM tiedottaa 3000 hengen irtisanomisista ja Kuusankoskella ihmetellään mitä tehdään kun verotulot yhtäkkiä romahtaa niin voivotellaan että oliko pakko mennä näin äärimmäisyyksiin. En tietenkään allekirjoita sitä että kaikki massairtisanomiset olisivat oikeutettuja mutta tässä nimenomaisessa tapauksessa sympatiat ovat tietyssä mielessä myös yrityksen puolella. Jossain ihmetellään että eikö olisi nätisti voinut työntekijöiltä pyytää pientä vastaantulemista yrityksen vaikeuksissa. Mitä se viime kesäinen seisokkien vähentämispyyntö sitten oli? Pientä avunpyyntöä työnantajan taholta: "tulkaa työntekijät vastaan että selvitään tässä maailman myllerryksessä". Selvä faktahan on ettei yrityksen omistajat suostu tinkimään omista tuloistaan. Ne tulot ovat palkinto siitä että joku oli aikanaan rohkea ja lähti pyörittämään paperitehdasta ja muut lähtivät siihen mukaan. Pääomatulo on palkinto otetusta riskistä.

Kun paperitehtaat yrittivät saada toiminnan kannattavalle pohjalle kohtuullisilla toiminnan uudistamisella niiden tärkein yhteistyökumppani kieltäytyi kuuntelemasta ja aiheutti työnantajalle julmetut tappiot. Nyt yritetään saada jostain tulosta tappion tasaukseen.

Paperiliitto lypsi työnantajilta erilaisia lisiä ja etuoikeuksia kymmenet vuodet ja nyt on tullut totaalisesti seinä vastaan. Ahneella on paskanen loppu sanoo vanha viisauskin. Nyt alkaa satojen perheiden näytelmä jossa katsotaan kuka selviää ja kuka ei. Harmillisesti paperitehtaille on otettu töihin kautta aikain pääasiassa vanhojen työntekijöiden jälkikasvua ja nyt työttömäksi jäävät eivät ehkä osaakaan enää muuta kuin vahtia paperirullia. Ja entä sitten jos joku paperitehtaalta työttömäksi jäävä saakin työtä vaikka kaupan kassalta? Kolmannen polven paperityöläiselle erilainen työympäristö saattaa olla liian suuri shokki, paperitehtaat ovat kuitenkin työympäristönä ainutlaatuisia. Pitäisiköhän niitä suojella eräänlaisena kulttuuriperintönä?

Ja en ole kateellinen paperimiesten työlle. Toisaalta ymmärränkin niiden korkean palkan, sehän on osittain kamalan työn lisää. Mikään ei ole aktiiviselle ihmiselle pahempaa kuin toimettomana istuminen. Eikä sitä Aku Ankkaakaan jaksa päivästä toiseen lukea...